Hybride rijden

Bekijk hier de meest gestelde vragen over hybride rijden.

Bij een plug-in hybride is de benzinemotor ondergeschikt aan de elektromotor. U kunt dus overal elektrisch rijden zolang de accu opgeladen is. De accu kunt u gemakkelijk opladen via een oplaadpaal, thuis, op werk of onderweg. Mocht u onderweg toch een lege accu krijgen dan rijdt u gemakkelijk verder op de brandstofmotor. Met een opgeladen accu kunt u wel tot 55 km elektrisch rijden.

Bij een plug-in hybride heeft u een lagere CO2 uitstoot wat goed is voor het milieu. Uw vrijheid behoudt u, de brandstofmotor neemt het over zodra uw elektrische accu leeg is. U bepaald zelf of u elektrisch of op brandstof wilt rijden. Gemakkelijk thuis, op werk of onderweg op te laden. Door de elektromotor optimaal te gebruiken, kunt u veel brandstof(kosten) besparen.

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en voor een schonere lucht. Een plug-in hybrid rijdt niet volledig elektrisch maar wel deels.

  • Plug-in Hybrid auto’s stoten minder CO2 of stikstof uit wanneer u vaker in de elektrische stand rijdt. Deze stoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde.
  • Het minst schadelijk voor het miliieu is om een elektrische auto met groene stroom op te laden.

Omdat plug-in hybrids nog steeds CO2 uitstoten wanneer u niet in de elektrische stand rijdt zijn deze auto’s op lange termijn geen volledige oplossing voor het klimaatprobleem. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissieloos zijn. Daarom zet de overheid de subsidie alleen in op 100% elektrische auto’s.

Wel krijgt u als plug-in hybride rijder 50% korting op de motorrijtuigenbelasting tot en met 2024 en in 2025 nog 25% korting. Deze korting is bij ons verwerkt in het Private Lease tarief).

De belastingdienst telt een bedrag bij het inkomen op als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit bedrag, de bijtelling, is afhankelijk van uw inkomen, de prijs van de auto en de CO2-uitstoot. Als u een (elektrische auto) Private Leaset hoeft u geen bijtelling te betalen.

De verwachte levensduur van een hybride auto is te vergelijken met iedere andere ‘normale’ auto. U kunt ervan uitgaan dat een hybride auto ongeveer 15 jaar meegaat. Natuurlijk is de levensduur afhankelijk hoe u de auto gebruikt, rijdt u vaak op de snelweg of juist meer in steden.

Het maakt voor de levensduur van uw accu niet uit of weinig rijdt of onregelmatig lange ritten maakt. Ook kunt u prima op vakantie als u normaal maar één keer per week op de snelweg rijdt. Het enige wat invloed heeft op uw accu is de temperatuur. Let daarom goed op de temperatuur als u wilt dat de accu zo lang mogelijk meegaat. Met een opgeladen accu kunt u wel tot 55 km elektrisch rijden.

U kunt uw elektrische auto op elk gewenst moment thuis of op het werk opladen door de laadkabel aan te sluiten op een stopcontact of wallbox, of door een openbaar laadpunt te gebruiken.

Oplaad punten kunt u gemakkelijk vinden via het navigatiesysteem in uw auto. In Europa zijn er al meer dan 220.000 openbare laadpunten.

De prijzen het opladen van uw plug-in hybrid kan verschillen per laadstation. Zo is het iets prijziger om uw auto op te laden bij snellaadstations, dan bij reguliere publieke oplaadpunten. Uw elektrische auto thuis opladen is de voordeligste maar niet altijd de snelste optie. In het overzicht hieronder ziet u de gemiddelde prijzen in Nederland (prijspeil 2020).

  • Thuis: €0,22 per kWh
  • Regulier publiek laadpunt: €0,35 per kWh
  • Snellaadstation: €0,59 per kWh

Ga terug naar het overzicht