Elektrisch rijden

Bekijk hier de meest gestelde vragen over elektrisch rijden.

Een elektrische auto wordt opgeladen bij een laadpaal. U heeft hiervoor een laadpaal, een kabel en een laadpas nodig. U plugt de laadkabel aan uw auto, scant uw laadpas en de auto start met laden. Er bestaan 3 verschillende laadpunten: de laadpaal voor thuis, een snellaadstation en openbare laadpalen. Bij de publieke- of uw thuis laadpaal gebruikt u uw eigen laadkabel, bij een snellaadstation gebruikt u de kabel van de snellader.

Het opladen van uw elektrische auto kan thuis, onderweg of op het werk. In Nederland en in het buitenland is het mogelijk om uw elektrische auto op te laden bij een openbaar oplaadpunt. Het aantal openbare laadpunten groeit elke dag. Deze laadpalen worden aangeboden door verschillende aanbieders. Indien u beschikt over een laadpas is het mogelijk om uw elektrische auto bij elk openbaar oplaadpunt voor elektrische auto’s op te laden. Bekijk de laadpunten bij u in de buurt.

De kosten van het opladen van een elektrische auto verschilt per laadpunt. Indien u uw elektrische auto thuis oplaad bent u het voordeligst uit. Dit kost gemiddeld €0,20 per kWh. Bij publieke oplaadpunten of snellaadstations verschilt het tarief van €0,22 tot €0,59 per kWh.

Ja, voor het Private Leasen van een elektrische auto gelden dezelfde regels als bij een traditionele brandstof auto.

Naast alle zakelijke subsidieregelingen (8% bijtelling en de MIA-regeling) stimuleert de overheid elektrisch rijden voor particulieren door de bpm en de houderschapsbelasting te schrappen.

Onlangs heeft de overheid bekend gemaakt dat zij het voornemen heeft een extra subsidie aan particulieren aan te bieden. Bij een Private Leasecontract komt u ook in aanmerking voor de voorgenomen subsidieregeling elektrisch rijden voor particulieren. U ontvangt de subsidie bij Private Lease van de overheid in gelijke maandelijkse termijnen aan.

Voor deze subsidieregeling geldt dat de cataloguswaarde van de elektrische auto niet hoger mag zijn dan €45.000,- excl. rijklaarmaakkosten.

U kunt de subsidie Elektrische personenauto’s particulieren aanvragen vanaf 1 juli 2020 via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling geldt echter al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht nadat de regeling op 2 juni 2020 in de Staatscourant is gepubliceerd. De aanvraag indienen gaat met gebruik van uw DigiD.

Het jaarbudget van 2020 voor nieuwe elektrische personenauto’s is overtekend. De jaarbudgetten voor 2021 tot en met 2025 worden later bekend. Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de laatste berichtgevingen.

Wilt u elektrisch rijden, maar durft u de risico’s van het kopen van een elektrische auto nog niet te nemen? Is het voor nu nog te duur, of bent u bang voor een onzekere restwaarde? Leg al deze risico’s neer bij ons en kies voor Private Lease. Zo geniet u zorgeloos van een elektrische auto voor een vast bedrag per maand.

Een elektrische auto heeft veel voordelen. Elektriciteit is goedkoper dan brandstof, daarom zijn de gebruikskosten vele malen lager. Daarnaast kunt u optimaal genieten van elke rit in uw elektrische auto. Geen geuren van brandstof in de auto. Deze auto’s zijn stil. Ze hebben een snelle en traploze acceleratie. En u hoeft niet te schakelen.

Iedereen weet het; elektrisch rijden is beter voor het milieu en voor een schonere lucht. Elektrisch rijden is een duurzame en zuinige manier van rijden, omdat: Elektrische auto’s geen CO2 of stikstof uitstoten. Deze stoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Een elektrische auto stoot minder fijnstof uit. Fijnstof in de lucht kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben. Voor het opladen van een elektrische auto wordt vaak groene stroom gebruikt. Meer onderdelen van een elektrische auto worden hergebruikt of gerecycled.

De overheid stimuleert elektrisch rijden voor particulieren door de bpm en de houderschapsbelasting te schrappen. Daarnaast biedt de overheid een extra subsidie aan particulieren met een elektrische auto. Ook bij een Private Leasecontract komt u in aanmerking voor de subsidieregeling. U ontvangt de subsidie bij Private Lease van de overheid in gelijke maandelijkse termijnen. Voor deze subsidieregeling geldt dat de cataloguswaarde van de elektrische auto niet hoger mag zijn dan €45.000,- excl. rijklaarmaakkosten.

Nieuwe elektrische personenauto’s
Het beschikbare jaarbudget 2021 is voor nieuwe elektrische personenauto’s €1.108.000. Het subsidiebedrag per persoon is €4.000. Het subsidieplafond voor nieuwe elektrische personenauto's is overtekend op 4 januari 2021.

Gebruikte/nieuwe auto’s met kenteken
Het beschikbare jaarbudget 2021 is voor gebruikte elektrische personenauto’s €13.500.000. Het subsidiebedrag per persoon is €2.000. Voor gebruikte elektrische personenauto’s/nieuwe auto's met kenteken is er dus nog subsidie beschikbaar.

Als u een (elektrische auto) Private Leaset hoeft u geen bijtelling te betalen. Bijtelling is alleen van toepassing op zakelijk gebruik. De belastingdienst telt dan een bedrag bij het inkomen op als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit bedrag, de bijtelling, is afhankelijk van uw inkomen, de prijs van de auto en de CO2-uitstoot.

Omdat een de motor van een elektrische auto minder onderdelen bevat die kunnen slijten of kapot kunnen gaan, heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig. Bij de jaarlijkse controle van uw elektrische Private Lease auto zal de dealer vooral visuele controles uitvoeren (van o.a. banden en remmen) en waar nodig de vloeistof voor de ruitensproeiers bijvullen of een software-update uitvoeren.

De accu van een elektrische auto is het grootste, zwaarste en bovenal duurste onderdeel. Over de accu zijn ook de meeste vragen. Hoeveel kilometers kan ik rijden met een volle accu, gaat de accu lang mee en mee en hebben weeromstandigheden invloed op de kwaliteit van de accu? Het aantal kilometers dat u kunt rijden op een volle accu noemen we de actieradius. Hoe groot de actieradius is, hangt af van diverse factoren zoals de batterijcapaciteit, weersomstandigheden en rijstijl.

U kunt uw elektrische auto op elk gewenst moment opladen door de laadkabel aan te sluiten op een stopcontact of wallbox, of door een openbaar laadpunt te gebruiken. Thuis of op het werk opladen en openbaar laadpunt.

De prijzen het opladen van je elektrische auto kan verschillen per laadstation. Zo is het iets prijziger om je auto op te laden bij snellaadstations, dan bij reguliere publieke oplaadpunten. Je elektrische auto thuis opladen is de voordeligste maar niet altijd de snelste optie. In het overzicht hieronder ziet u de gemiddelde prijzen in Nederland (prijspeil 2020). • Thuis: €0,22 per kWh • Regulier publiek laadpunt: €0,35 per kWh • Snellaadstation: €0,59 per kWh De grootte van uw elektrische is ook van invloed op de kosten. Bij een gemiddelde elektrische auto bedraagt de energiekosten per kilometer vier tot vijf eurocent. Als u een grotere, zwaardere elektrische auto heeft dan neemt het stroomverbruik en dus de kosten toe.

De actieradius van een elektrische auto hangt af van het accupakket. Gemiddeld bedraagt de actieradius tussen de 230 en 350 kilometer, op basis van een gecombineerd verbruik zowel binnen als buiten de bebouwde kom. De daadwerkelijke range is volledig afhankelijk van uw rijstijl en andere factoren zoals, rijsnelheid, gebruik verwarming of airconditioning, belading en rijomstandigheden.

De laadtijd van uw elektrische auto is afhankelijk van hoe leeg de accu is en hoe snel uw auto kan opladen. De laadtijd van een elektrische auto bedraagt iets meer dan 5 uur bij een 11kW Wallbox. Bij een normaal stopcontact bedraagt de tijd tussen de 27 en 41 uur, afhankelijk van de grootte van de batterij. Met een 100 kW snellaadstation is uw batterij al tot maximaal 80% opgeladen in een half uur.

Om echt voordelig te rijden raden wij aan om een laadpaal thuis te installeren. Het is voor u als particulier toegestaan om een laadpaal te installeren op uw eigen terrein. Heeft u geen ruimte voor een laadpaal? Dan vraagt u via de gemeente een vergunning aan om een laadpaal bij de dichtstbijzijnde parkeerplaats te plaatsen. U kunt uw elektrische auto veilig sneller opladen met behulp van de door ons aangeboden wallbox. Uw verkoopadviseur brengt u in contact met onze hiervoor geselecteerde partner ENGIE.

Ga terug naar het overzicht